Równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
A4tech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 25 mar 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PiotrkówTrybunalski
Podziękował: 2 razy

Równanie

Post autor: A4tech »

Wyznaczyć sumę S kwadratów wszystkich rozwiązań równania
\(\displaystyle{ sin( \frac{(pi) ( \sqrt{(4-x ^{2}) } }{4}) = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

A) suma kwadratów wszystkich rozwiązań równania nie jest określona
B) S=1
C) S=4
D) S=6

Moim zdaniem tylko \(\displaystyle{ \sqrt{3} i - \sqrt{3}}\) są odpowiedzią a więc odpowiedź D
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Równanie

Post autor: Dumel »

mi to wychodzi tak:
\(\displaystyle{ \frac{\pi * \sqrt{4-x^2} }{4}= \frac{\pi}{4}+2k\pi, k C}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4-x^2}=1+8k}\)
\(\displaystyle{ 4-x^2=64k^2+16k+1}\)
\(\displaystyle{ x^2=3-16k-64k^2}\)
\(\displaystyle{ x^2 qslant 0}\) więc \(\displaystyle{ 64k^2+16k-3 qslant 0}\) i \(\displaystyle{ k C}\)
tak więc \(\displaystyle{ k=0}\) i \(\displaystyle{ x^2=3}\)
ODPOWIEDZ