Rozwiaż nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Eqauzm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Jork co zachwyca...
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiaż nierówność

Post autor: Eqauzm »

zad1. Rozwiaż nierówność

\(\displaystyle{ |\cos x| > \frac{1}{2} : x {-\pi:\pi}}\)

zad .2 oblicz wartość wyrażenia.

\(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} } + \frac{1}{cos ^{2} } dla = \frac{\pi}{8}}\)

zad.3 znajdz zbior wartosci funkcji danej wzorem

\(\displaystyle{ f(x) = 2 |\sin| - 1}\)
Sig
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 15 razy

Rozwiaż nierówność

Post autor: Sig »

3.\(\displaystyle{ -1 qslant sinx qslant 1}\)
\(\displaystyle{ 0 qslant ft|sinx \right| qslant 1}\)
\(\displaystyle{ 0 qslant 2 ft|sinx \right| qslant 2}\)
\(\displaystyle{ -1 qslant 2 ft|sinx \right| -1 qslant 1}\)
\(\displaystyle{ ZW _{f} =}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Rozwiaż nierówność

Post autor: natkoza »

2.
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^2\alpha}+\frac{1}{cos^2\alpha}=\frac{cos^2\alpha+sin^2\alpha}{sin^2\alpha cos^2\alpha}=\frac{1}{(sin\alpha cos\alpha)^2}=\frac{1}{\frac{1}{4}sin2\alpha}=\frac{4}{sin2\alpha}\\
\alpha=\frac{4}{sin\frac{\pi}{4}}=\frac{4}{\frac{\sqrt{2}}{2}}=\frac{8}{\sqrt{2}}=4\sqrt{2}}\)

1.
\(\displaystyle{ |cosx|>\frac{1}{2}\Leftrightarrow cosx\frac{1}{2}}\)
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Rozwiaż nierówność

Post autor: Piotrek89 »

2.\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin ^{2}\alpha} + \frac{1}{\cos ^{2}\alpha}=\frac{1}{(\sin \cos )^{2}}=\frac{4}{(\sin 2\alpha)^{2}}=8}\)
ODPOWIEDZ