Dla jakich wartości parametru m równianie ma trzy rozwiązania z przedziału \(\displaystyle{ (0;2\pi)}\)
\(\displaystyle{ cos ^{3} x-mcosx-m+1=0}\)
parametr
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
parametr
Niezależnie od wartości parametru \(\displaystyle{ \cos x=-1}\) jest pierwiastkiem.
\(\displaystyle{ \cos ^3 x+1-m(\cos x+1)=0\\
(\cos x+1)(\cos ^2x-\cos x +1-m)=0\\
\cos x =-1 \cos ^2x-\cos x +1-m=0}\)
W przedziale \(\displaystyle{ (0;2\pi)}\) \(\displaystyle{ \cos x=-1}\) ma tylko jedno rozwiązaniem, zatem \(\displaystyle{ \cos ^2x-\cos x +1-m=0}\) musi mieć dwa, to jest możliwe wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \cos x=a a\in(-1;1)}\), zatem
\(\displaystyle{ t=\cos x t\in \\
t^2-t+1-m=0}\)
Pozostaje teraz tylko rozważyć dla jakich m ostatnie równanie ma dokładnie jeden pierwiastek z przedziału \(\displaystyle{ (-1;1)}\).
\(\displaystyle{ \cos ^3 x+1-m(\cos x+1)=0\\
(\cos x+1)(\cos ^2x-\cos x +1-m)=0\\
\cos x =-1 \cos ^2x-\cos x +1-m=0}\)
W przedziale \(\displaystyle{ (0;2\pi)}\) \(\displaystyle{ \cos x=-1}\) ma tylko jedno rozwiązaniem, zatem \(\displaystyle{ \cos ^2x-\cos x +1-m=0}\) musi mieć dwa, to jest możliwe wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \cos x=a a\in(-1;1)}\), zatem
\(\displaystyle{ t=\cos x t\in \\
t^2-t+1-m=0}\)
Pozostaje teraz tylko rozważyć dla jakich m ostatnie równanie ma dokładnie jeden pierwiastek z przedziału \(\displaystyle{ (-1;1)}\).