równanie trygometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

równanie trygometryczne

Post autor: dwdmp »

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{sin2x}{cosx ft|sinx \right| }}\) gdy \(\displaystyle{ x }\)
podaj zbiór wartości funkcji, przedziały monotoniczności, miejsca zerowe.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

równanie trygometryczne

Post autor: Piotrek89 »

wskazówka

rozpisz na dwa przedziały
dla \(\displaystyle{ \sin x qslant 0}\)
i \(\displaystyle{ \sin x

\(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x \cos x}\)

coś się poskraca... i nie zapomnij o dziedzinie }\)
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

równanie trygometryczne

Post autor: dwdmp »

zostaje mi sam sinx raz z misusem i raz plusem tak?
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

równanie trygometryczne

Post autor: Piotrek89 »

nie no sinus przecież też się skróci...
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

równanie trygometryczne

Post autor: dwdmp »

czyli zostaje mi 2 i -2 tak? i co z tego mam wykres narysowac?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

równanie trygometryczne

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} 2\mbox{ dla }\sin x\geqslant 0\\
-2\mbox{ dla }\sin x\ \ x\in[-2\pi;2\pi]}\)


Wyjdzie z tego taki przebieg prostokatny POZDRO
ODPOWIEDZ