zadanie...tożsamości/ założenia
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniazdów
- Podziękował: 2 razy
zadanie...tożsamości/ założenia
witam..prosze o rozwiązanie zadania:
Sprawdź, czy równanie jest tożsamością i podaj odpowiednie założenia:
a) \(\displaystyle{ sina + sina * tg^{2}a = \frac{tga}{cosa}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{1+sina} + \frac{1}{1-sina} = \frac{2}{ cos^{2}a }}\)
c) \(\displaystyle{ (1+sina)( \frac{1}{cosa} - \frac{1}{ctga}) = cosa}\)
bardzo prosze o rozwiązanie;) i jak mozna to wyjasnienia;)
Sprawdź, czy równanie jest tożsamością i podaj odpowiednie założenia:
a) \(\displaystyle{ sina + sina * tg^{2}a = \frac{tga}{cosa}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{1+sina} + \frac{1}{1-sina} = \frac{2}{ cos^{2}a }}\)
c) \(\displaystyle{ (1+sina)( \frac{1}{cosa} - \frac{1}{ctga}) = cosa}\)
bardzo prosze o rozwiązanie;) i jak mozna to wyjasnienia;)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
zadanie...tożsamości/ założenia
2)
A założenia chyba potrafisz wywnioskować
\(\displaystyle{ L= \frac{1-\sin\alpha+1+\sin\alpha}{1-sin^2 }= \frac{2}{1-sin^2 }= \frac{2}{cos^2 }=P}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{1+sina} + \frac{1}{1-sina} = \frac{2}{ cos^{2}a }}\)
A założenia chyba potrafisz wywnioskować
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniazdów
- Podziękował: 2 razy
zadanie...tożsamości/ założenia
hmmm nie wiem ;P
a mozesz to wytłumaczyc;> zebym skapował o co biega?
a mozesz to wytłumaczyc;> zebym skapował o co biega?
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
zadanie...tożsamości/ założenia
nie rozumiem do końca co napisałeś.blade100 pisze:aha i jak jedna = 2 to ejst to tozsamosc ?
tożsamość to jest wtedy, gdy lewa strona jest równa prawej stronie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 3 kwie 2008, o 01:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Pomógł: 1 raz
zadanie...tożsamości/ założenia
\(\displaystyle{ L = sin\alpha + sin\alpha * (\frac{sin\alpha}{cos\alpha})^2\alpha = sin\alpha + \frac{sin\alpha^3}{cos\alpha^2} = \frac{sin\alpha*cos\alpha^2}{cos\alpha^2} + \frac{sin\alpha^3}{cos\alpha^2} = \frac{sin\alpha*cos\alpha^2+sin\alpha^3}{cos\alpha^2} = \frac{sin\alpha*(cos\alpha^2+sin\alpha^2)}{cos\alpha^2} = \frac{sin\alpha}{cos\alpha^2} = \frac{tg\alpha}{cos\alpha} = P}\)blade100 pisze: a) \(\displaystyle{ sin\alpha + sin\alpha * tg^{2}\alpha = \frac{tg\alpha}{cos\alpha}}\)
hmmm.... a założenia:
\(\displaystyle{ tga = \frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha^2+cos\alpha^2 = 1}\) (tzw. jedynka trygonometryczna)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniazdów
- Podziękował: 2 razy
zadanie...tożsamości/ założenia
dzieki to jeszcze 3 prosze;)
a ze sie tak spytam co sie stało na koncu z tym \(\displaystyle{ sina ^{3}}\)
a ze sie tak spytam co sie stało na koncu z tym \(\displaystyle{ sina ^{3}}\)