Równanie trygonometryczne
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Równanie trygonometryczne
Rozwiązac rownanie : \(\displaystyle{ \cos 4x-\sin 4x=1}\)
Ostatnio zmieniony 29 cze 2005, o 14:18 przez kuch2r, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Równanie trygonometryczne
Fajna nierownosc. A jesli masz na mysli rownanie, to
\(\displaystyle{ \sin x + \sin y = 2\sin\left(\frac{x+y}{2}\right)\cos\left(\frac{x-y}{2}\right)}\)
To powinno wystarczyc.
\(\displaystyle{ \sin x + \sin y = 2\sin\left(\frac{x+y}{2}\right)\cos\left(\frac{x-y}{2}\right)}\)
To powinno wystarczyc.
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ cos^22x-sin^22x-2sin2xcos2x=cos^22x+sin^22x}\)
\(\displaystyle{ 2sin2xcos2x=2sin^22x}\)
\(\displaystyle{ sin2x=cos2x}\)
\(\displaystyle{ 2sin2xcos2x=2sin^22x}\)
\(\displaystyle{ sin2x=cos2x}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Równanie trygonometryczne
Rozpatrz jeszcze przypadek, gdy \(\displaystyle{ \sin 2x=0}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Równanie trygonometryczne
racja z dupy to napisalem
\(\displaystyle{ cos4x-sin4x-1=cos^22x-sin^22x-2sin2xcos2x-cos^22x-sin^22x=}\)
\(\displaystyle{ =-2sin2x(sin2x+cos2x)=-2sin2x(sin2x+sin(90-2x))=-4sin2x(sin45)cos(2x-45)=}\)
\(\displaystyle{ =-2\sqrt{2}sin2xcos(2x-45)=0}\)
\(\displaystyle{ sin2xcos(2x-45)=0}\)
\(\displaystyle{ cos4x-sin4x-1=cos^22x-sin^22x-2sin2xcos2x-cos^22x-sin^22x=}\)
\(\displaystyle{ =-2sin2x(sin2x+cos2x)=-2sin2x(sin2x+sin(90-2x))=-4sin2x(sin45)cos(2x-45)=}\)
\(\displaystyle{ =-2\sqrt{2}sin2xcos(2x-45)=0}\)
\(\displaystyle{ sin2xcos(2x-45)=0}\)