rownanie tryonometryczne 3

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

rownanie tryonometryczne 3

Post autor: dwdmp »

\(\displaystyle{ sinxcosx= \frac{ \sqrt{3} }{4}}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

rownanie tryonometryczne 3

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ sinxcosx=\frac{1}{2}sin2x}\)
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

rownanie tryonometryczne 3

Post autor: dabros »

\(\displaystyle{ \sin x\cos x=\frac{\sqrt{3}}{4} \\
2\sin x\cos x=\frac{\sqrt{3}}{2} \\
\sin 2x=\frac{\sqrt{3}}{2} \\
2x =\frac{\pi}{3}+2k\pi 2x =\frac{2\pi}{3}+2k\pi}\)
ODPOWIEDZ