1) \(\displaystyle{ sin a + sin a tg ^{2} a = \frac{tg a }{cos a}}\)
2) \(\displaystyle{ cos a + cos a ctg ^{2} a = \frac{ctg a}{sin a}}\)
3) \(\displaystyle{ cos ^{2} a - sin ^{2} a = 2cos ^{2} a - 1}\)
Sprawdz tozsamosc
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 mar 2008, o 15:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Sprawdz tozsamosc
3) \(\displaystyle{ \\ cos ^{2} - sin ^{2} = 2cos ^{2} - 1 \\Arystokratkaa pisze:1) \(\displaystyle{ sin a + sin a tg ^{2} a = \frac{tg a }{cos a}}\)
2) \(\displaystyle{ cos a + cos a ctg ^{2} a = \frac{ctg a}{sin a}}\)
3) \(\displaystyle{ cos ^{2} a - sin ^{2} a = 2cos ^{2} a - 1}\)
cos ^{2} - 1 + cos^2 = 2cos ^{2} - 1 \\
2cos ^{2} - 1 = 2cos ^{2} - 1 \\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Sprawdz tozsamosc
Jedyneczka:
\(\displaystyle{ sin a + sin a tg^{2} a}\)
\(\displaystyle{ sin a + sin a \frac{sin^{2} a}{cos^{2} a}}\)
\(\displaystyle{ sin a (1 + \frac{sin^{2} a}{cos^{2} a})}\)
\(\displaystyle{ sin a ( \frac{cos^{2} a}{cos^{2} a} + \frac{sin^{2} a}{cos^{2} a})}\)
\(\displaystyle{ sin a ( \frac{1}{cos^{2} a})}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin a}{cos a cos a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg a}{cos a}}\)
Dwójka identycznie tylko zmieniają się odpowiednio sinusy na cosinusy i tangensy na cotangensy
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ sin a + sin a tg^{2} a}\)
\(\displaystyle{ sin a + sin a \frac{sin^{2} a}{cos^{2} a}}\)
\(\displaystyle{ sin a (1 + \frac{sin^{2} a}{cos^{2} a})}\)
\(\displaystyle{ sin a ( \frac{cos^{2} a}{cos^{2} a} + \frac{sin^{2} a}{cos^{2} a})}\)
\(\displaystyle{ sin a ( \frac{1}{cos^{2} a})}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin a}{cos a cos a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg a}{cos a}}\)
Dwójka identycznie tylko zmieniają się odpowiednio sinusy na cosinusy i tangensy na cotangensy
Pozdrawiam