Obliczyc sin + cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szagi123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Obliczyc sin + cos

Post autor: szagi123 »

Zad.
Oblicz \(\displaystyle{ \sin\alpha + \cos\alpha}\) wiedzac , ze \(\displaystyle{ \sin\alpha\ \cos\alpha = 0,25}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Obliczyc sin + cos

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ x=sin\alpha+cos\alpha \\ x^2=sin^2\alpha+2sin\alpha cos\alpha+cos^2\alpha=1+2 0,25 \\ x^2=1,5 \\ x=\pm\sqrt{1,5}}\)
ODPOWIEDZ