Oblicz:
\(\displaystyle{ \frac{cos210^{\circ}*ctg390^{\circ} - sin405^{\circ}*cos675^{\circ}}{sin30^{\circ}*cos210^{\circ}+ctg150^{\circ}}}\)
Chodzi mi o to żeby każda funkcja była rozpisana bo ja nie bardzo czaje o co chodzi z tymi okresami, kiedy się je stosuje i kiedy się patrzy w której ćwiartce leży kąt
wzory redukcyjne
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
wzory redukcyjne
poszukaj sobie wzorów redukcyjnych, a następnie rozpisz kolejno (pomijam stopnie)
\(\displaystyle{ \cos 210 = \cos (180 + 30) = -\cos 30}\)
\(\displaystyle{ \cot 390 =\cot (360 + 30) =\cot 30}\)
\(\displaystyle{ \sin 405 =\sin (360 + 45)=\sin 45}\)
itd
\(\displaystyle{ \cos 210 = \cos (180 + 30) = -\cos 30}\)
\(\displaystyle{ \cot 390 =\cot (360 + 30) =\cot 30}\)
\(\displaystyle{ \sin 405 =\sin (360 + 45)=\sin 45}\)
itd