Liczby \(\displaystyle{ 2a+1,4a}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{4} (20a+1)}\) są odpowiednio sinusem, kosinusem i tangensem pewnego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\).
a)oblicz \(\displaystyle{ \alpha}\)
b) \(\displaystyle{ ctg\alpha}\)
zadanie z niewiadomą a
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
zadanie z niewiadomą a
a)
\(\displaystyle{ sin ^{2} +cos ^{2} =1}\)
zatem
\(\displaystyle{ (2a+1) ^{2}+16a ^{2}=1}\)
z tego obliczasz a i wyznaczasz \(\displaystyle{ \alpha}\) z dowolnej funkcji
b)
\(\displaystyle{ ctg = \frac{1}{tg }}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} +cos ^{2} =1}\)
zatem
\(\displaystyle{ (2a+1) ^{2}+16a ^{2}=1}\)
z tego obliczasz a i wyznaczasz \(\displaystyle{ \alpha}\) z dowolnej funkcji
b)
\(\displaystyle{ ctg = \frac{1}{tg }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
zadanie z niewiadomą a
Mam problem z tym zadaniem.
Zrobiłam je tak, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\) i wtedy wychodzi, że \(\displaystyle{ a=- \frac{1}{5}}\) lub \(\displaystyle{ a=\frac{1}{4}}\). Dlaczego odrzucamy ten drugi wynik?
Zrobiłam je tak, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\) i wtedy wychodzi, że \(\displaystyle{ a=- \frac{1}{5}}\) lub \(\displaystyle{ a=\frac{1}{4}}\). Dlaczego odrzucamy ten drugi wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
zadanie z niewiadomą a
Musisz sprawdzić czy \(\displaystyle{ \sin \alpha^{2}+ \cos \alpha^{2}=1}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 15:39 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .