rozwiaz rownanie
a)\(\displaystyle{ sinx=0}\)
b)\(\displaystyle{ cosx=-1}\)
c)\(\displaystyle{ ctgx=- \sqrt{3}}\)
d)\(\displaystyle{ sinx=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
e) \(\displaystyle{ sin5x=1}\)
f) \(\displaystyle{ tg(3x- \frac{\pi}{3} )= \sqrt{3}}\)
g) \(\displaystyle{ ctg3x=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ (0;\pi)}\)
h) \(\displaystyle{ cos(2x+ \frac{\pi}{3} )=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ }\)
rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rownania
Wszystko opiera sie na znajomosci wykresow funkcji:
a)
\(\displaystyle{ \sin x=0\\
x=k\pi\ \ k\in\mathbb{Z}\\}\)
b)
\(\displaystyle{ \cos x=-1\\
x=-\frac{\pi}{2}+2k\pi\ \ k\in\mathbb{Z}\\}\)
Reszta podobnie. Popatrz na wykresy to cos wykombinujesz. POZDRO
a)
\(\displaystyle{ \sin x=0\\
x=k\pi\ \ k\in\mathbb{Z}\\}\)
b)
\(\displaystyle{ \cos x=-1\\
x=-\frac{\pi}{2}+2k\pi\ \ k\in\mathbb{Z}\\}\)
Reszta podobnie. Popatrz na wykresy to cos wykombinujesz. POZDRO