Sprawdz czy podane równosci sa tożsamosciami
a)\(\displaystyle{ 1-sin2x=(sinx-cosx) ^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ ctgx-tgx=2ctg2x}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1}{cosx+sinx}+ \frac{1}{cosx-sinx}= \frac{2cosx}{cos2x}}\)
d) \(\displaystyle{ ctgx+tgx= \frac{2}{sin2x}}\)
rownosci trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rownosci trygonometryczne
a)
\(\displaystyle{ P=\sin ^2x-2\sin x\cos x+\cos ^2x=1-2\sin x\cos x=1-2\sin 2x=L}\)
[ Dodano: 28 Marca 2008, 23:05 ]
c)
\(\displaystyle{ L=\frac{\cos x-\sin x+\cos x+\sin x}{(\cos x+\sin x)(\cos x-\sin x)}=
\frac{2\cos x}{\cos ^2x-\sin ^2x}=\frac{2\cos x}{\cos 2x}=P}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ P=\sin ^2x-2\sin x\cos x+\cos ^2x=1-2\sin x\cos x=1-2\sin 2x=L}\)
[ Dodano: 28 Marca 2008, 23:05 ]
c)
\(\displaystyle{ L=\frac{\cos x-\sin x+\cos x+\sin x}{(\cos x+\sin x)(\cos x-\sin x)}=
\frac{2\cos x}{\cos ^2x-\sin ^2x}=\frac{2\cos x}{\cos 2x}=P}\)
POZDRO