Oblicz
a)\(\displaystyle{ cos2x}\) wiedzac ze \(\displaystyle{ cosx= \frac{1}{4}}\)
b)\(\displaystyle{ sin2x}\) wiedząc ze \(\displaystyle{ sinx= \frac{24}{25}}\) i \(\displaystyle{ x ( \frac{1}{2}\pi; \pi )}\)
cos i sin wiedzac ze (...)
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
cos i sin wiedzac ze (...)
a)\(\displaystyle{ cos2x=1-2sin^2x}\) cosinusz masz, sinus policz z jedynki tryg.
b)\(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\) sinus masz .....
b)\(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\) sinus masz .....
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
cos i sin wiedzac ze (...)
nie potrafie tego przykladu.
Oblicz
b)\(\displaystyle{ sin2x}\) wiedząc ze \(\displaystyle{ sinx= \frac{24}{25}}\) i x \(\displaystyle{ ( \frac{1}{2}\pi; \pi )}\)
Oblicz
b)\(\displaystyle{ sin2x}\) wiedząc ze \(\displaystyle{ sinx= \frac{24}{25}}\) i x \(\displaystyle{ ( \frac{1}{2}\pi; \pi )}\)
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
cos i sin wiedzac ze (...)
obiczasz cos z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ cos^2x=1-sin^2x=1-\frac{576}{625}=\frac{49}{625}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\sqrt{\frac{49}{625}}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{7}{25}}\) lub \(\displaystyle{ cosx= -\frac{7}{25}}\)
x nalezy do 2 cwiartki, czyli cosinus ujemny, czyli \(\displaystyle{ cosx= -\frac{7}{25}}\)
dalej to juz kalkulator i jedziesz
\(\displaystyle{ cos^2x=1-sin^2x=1-\frac{576}{625}=\frac{49}{625}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\sqrt{\frac{49}{625}}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{7}{25}}\) lub \(\displaystyle{ cosx= -\frac{7}{25}}\)
x nalezy do 2 cwiartki, czyli cosinus ujemny, czyli \(\displaystyle{ cosx= -\frac{7}{25}}\)
dalej to juz kalkulator i jedziesz