Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \cos 128=-\cos (180-128)=-\cos 52\\
\cos 7=\sin (90+7)=\sin 97\\
\cos 37=\sin(90-53)=\sin 37\\
\cos 83=\sin(90-83)=\sin 7\\
=\frac{\sin 52\sin 97+\cos 52\cos 97}{\cos 53\cos 7-\sin 37\sin 7}=
\frac{\cos (52-97)}{\cos (53+7)}=
\frac{\cos (-45)}{\cos (60)}=
\frac{\cos 45}{\cos 60}=...}\)
To juz chyba obliczysz chociazby z tablic jak nie pamietasz POZDRO
\cos 7=\sin (90+7)=\sin 97\\
\cos 37=\sin(90-53)=\sin 37\\
\cos 83=\sin(90-83)=\sin 7\\
=\frac{\sin 52\sin 97+\cos 52\cos 97}{\cos 53\cos 7-\sin 37\sin 7}=
\frac{\cos (52-97)}{\cos (53+7)}=
\frac{\cos (-45)}{\cos (60)}=
\frac{\cos 45}{\cos 60}=...}\)
To juz chyba obliczysz chociazby z tablic jak nie pamietasz POZDRO