równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kaasik:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Pomógł: 3 razy

równanie

Post autor: kaasik:) »

Rozwiąż równanie 1/sinx = 1/sin4x w przedziale domkniętym od -pi do pi
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równanie

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}= \frac{1}{sin4x} \\ sin4x=sinx \\ sin4x-sinx=0 \\ 2sin \frac{4x-x}{2}cos \frac{4x+x}{2}=0 \\ sin \frac{3x}{2}=0 cos \frac{5x}{2}=0}\)

...

Pamiętaj o dziedzinie : \(\displaystyle{ sinx 0 sin4x 0}\)
kaasik:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Pomógł: 3 razy

równanie

Post autor: kaasik:) »

ale ja nie wiem, co z tym dalej zrobić.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równanie

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ sin \frac{3x}{2}=0 \\ \frac{3x}{2}=0+k\pi \ \ \ / \frac{2}{3} \\ x= \frac{2k\pi}{3} \ \ ; \ \ k\in C}\)
By otrzymać rozwiązania z przedziału \(\displaystyle{ }\)
k=-1, k=0, k=1.

Analogicznie drugie równanie .
kaasik:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Pomógł: 3 razy

równanie

Post autor: kaasik:) »

dziekuję za wyjaśnienie
ODPOWIEDZ