Wyznacz największą wartość fuckcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Bizmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 mar 2008, o 08:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Wyznacz największą wartość fuckcji.

Post autor: Bizmon »

Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu zadania:
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=sin ^{2}x+cos x}\) dla \(\displaystyle{ x R}\)
- Wyznacz największą wartość funkcji \(\displaystyle{ f}\).
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Wyznacz największą wartość fuckcji.

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ f(x)=sin^2x+cosx=1-cos^2x+cosx=-cos^2x+cosx+1}\) teraz to już łatwo chyba
Awatar użytkownika
Bizmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 mar 2008, o 08:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Wyznacz największą wartość fuckcji.

Post autor: Bizmon »

dzięki rzeczywiście nie było to trudne:)
ODPOWIEDZ