Wyrażenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
malarz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 mar 2008, o 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z tamtąd
Podziękował: 1 raz

Wyrażenie trygonometryczne

Post autor: malarz11 »

Oblicz wartosc wyrazenia jeżeli tga=2

\(\displaystyle{ \frac{sina+cosa}{2sina-3cosa}}\)

Znam wzory na jedynkę itd ale nie wiem jak je poprzekształcać żeby to obliczyć

Jak to zapisac w latexie zeby miało to ręce i nogi?
edit udało sie

a=alfa
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Wyrażenie trygonometryczne

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ \begin{cases} ~\sin ^2 x +\cos ^2 x =1 \\ \frac{\sin x}{\cos x}=2 \end{cases} \\
\begin{cases} ~\sin ^2 x +\cos ^2 x =1 \\ 2\cos x =\sin x \end{cases} \\
(2\cos x)^2+\cos ^2x=1\\
5\cos ^2x=1\\
\cos ^2 x =\frac15\\
\cos x =\pm \frac{\sqrt{5}}{5}}\)


Podobnie sinusa. Tylko teraz jest problem, ponieważ w treście zadania nie da się określić do której ćwiartki należy kąt. Z tego, że wartość tangensa jest dodatnia wynika, że jest to I lub III ćwiartka, a w tych ćwiartkach sinus i cosinus są dodatnie i ujemne, zatem musisz rozważyć dwa przypadki.
malarz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 mar 2008, o 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z tamtąd
Podziękował: 1 raz

Wyrażenie trygonometryczne

Post autor: malarz11 »

a powiedz mi cos sie stało jak opusciłes układ, w jaki sposób to tam dodałes

Dobra lamka ze mnie, normalnie podstawiłes za sinusa,
Takie proste sie to okazało
ODPOWIEDZ