Witam!
Mam do rozwiązania takie coś (nie wiem w ogóle jak to ogryźć)
"Przedstaw w postaci iloczynowej następujące wyrażenie:"
\(\displaystyle{ sinx - cosx}\)
Za pomoc jestem dozgonnie wdzięczny...
Przedstaw w postaci iloczynowej
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 mar 2008, o 00:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 9 razy
Przedstaw w postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ sinx=sin2 \frac{x}{2} =2sin \frac{x}{2} cos \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ cosx=cos2 \frac{x}{2} =2cos ^{2} \frac{x}{2} -1}\)
\(\displaystyle{ sinx+cosx=2sin \frac{x}{2} cos \frac{x}{2} +2cos ^{2} \frac{x}{2} -1}\)
\(\displaystyle{ 2cos \frac{x}{2} (sin \frac{x}{2} +cos \frac{x}{2})-1}\)
\(\displaystyle{ 2cos \frac{x}{2}(sin \frac{x}{2} +cos \frac{x}{2} - \frac{1}{2cos \frac{x}{2}} )}\)
\(\displaystyle{ cosx=cos2 \frac{x}{2} =2cos ^{2} \frac{x}{2} -1}\)
\(\displaystyle{ sinx+cosx=2sin \frac{x}{2} cos \frac{x}{2} +2cos ^{2} \frac{x}{2} -1}\)
\(\displaystyle{ 2cos \frac{x}{2} (sin \frac{x}{2} +cos \frac{x}{2})-1}\)
\(\displaystyle{ 2cos \frac{x}{2}(sin \frac{x}{2} +cos \frac{x}{2} - \frac{1}{2cos \frac{x}{2}} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 cze 2007, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 5 razy
Przedstaw w postaci iloczynowej
Chyba nie za bardzo o to chodziło...
W odpowiedziach jest zupełnie inna odpowiedź, poza tym to chyba nie jest postać iloczynowa...
Prosze bardzo o wytłumaczenie po krótce jak to się robi...
W odpowiedziach jest zupełnie inna odpowiedź, poza tym to chyba nie jest postać iloczynowa...
Prosze bardzo o wytłumaczenie po krótce jak to się robi...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Przedstaw w postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ sin(x)-sin(\frac{\pi}{2}-x)=\sqrt{2}sin(x-\frac{\pi}{4})}\)