układ równan(funkcja trygonometryczn i równanie kwadratowe)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wasik12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 13 mar 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: www

układ równan(funkcja trygonometryczn i równanie kwadratowe)

Post autor: wasik12 »

rozwiąz równanie

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x^2 - x - 1 \geqslant0\\tgx>0\end{array}}\)


Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

układ równan(funkcja trygonometryczn i równanie kwadratowe)

Post autor: Dargi »

wasik12 pisze:rozwiąz równanie
układ równań:]
z pierwszego równania mamy:
\(\displaystyle{ 2(x+\frac{1}{2})(x-1)\geqslant \iff x\in(-\infty;-\frac{1}{2}>\cup}\)
wasik12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 13 mar 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: www

układ równan(funkcja trygonometryczn i równanie kwadratowe)

Post autor: wasik12 »

Ok. to nie można zamienić jakoś jednostek liczbowych na \(\displaystyle{ \pi}\)
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

układ równan(funkcja trygonometryczn i równanie kwadratowe)

Post autor: Dargi »

wasik12, raczej nie:]
ODPOWIEDZ