obliczyć wartość wyrażenia
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
obliczyć wartość wyrażenia
Mając dane \(\displaystyle{ \sin(180+ )=- \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \alpha (0^{\circ};90^{\circ})}\) oblicz:
a)\(\displaystyle{ \cos(90^{\circ}+\alpha)}\)
b)\(\displaystyle{ \cot(360^{\circ}-\alpha)}\)
ZA wszelkie RozwiązaniA WielkiE [T]hx
a)\(\displaystyle{ \cos(90^{\circ}+\alpha)}\)
b)\(\displaystyle{ \cot(360^{\circ}-\alpha)}\)
ZA wszelkie RozwiązaniA WielkiE [T]hx
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
obliczyć wartość wyrażenia
a) wskazowka \(\displaystyle{ \sin(180+ )= \sin(90^{o}+(90^{o}+ ))=cos(90^{oi}+ )}\)
lub \(\displaystyle{ \sin(180+ )= - \sin = - \frac{1}{2}}\) majac kat policzysz juz reszte
co to za funkcja cot ? to jest to samo co cosinus?
lub \(\displaystyle{ \sin(180+ )= - \sin = - \frac{1}{2}}\) majac kat policzysz juz reszte
co to za funkcja cot ? to jest to samo co cosinus?
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
obliczyć wartość wyrażenia
dobrze wiedziec:D czemu w TEX'ie jest cot a nie cgt ?? ktora forma jest "bardziej" poprawna??
[ Dodano: 26 Marca 2008, 22:38 ]
b) \(\displaystyle{ ctg(:P)(- \alpha= -ctg( \alpha)}\) wielokrotnosc 180 pomijamy a wiec 360 tez;]
[ Dodano: 26 Marca 2008, 22:38 ]
b) \(\displaystyle{ ctg(:P)(- \alpha= -ctg( \alpha)}\) wielokrotnosc 180 pomijamy a wiec 360 tez;]
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
obliczyć wartość wyrażenia
tak wiem do tego też doszedłem a wiesz może jak ten przykład zrobić \(\displaystyle{ \sin(270+\alpha)}\) z tej pierwszej wskazówki(bez obliczania kąta)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
obliczyć wartość wyrażenia
tex został wymyślony przez amerykanów,a tam cotangens w skrócie to cot a nie ctg-jak u nas i to tylko dlatego , ale oczywiście obie formy są poprawnearpa007 pisze:czemu w TEX'ie jest cot a nie cgt ?? ktora forma jest "bardziej" poprawna??
przydadzą się wzory redukcyjneRyHo016 pisze:tak wiem do tego też doszedłem a wiesz może jak ten przykład zrobić \(\displaystyle{ \sin(270+\alpha)}\) z tej pierwszej wskazówki(bez obliczania kąta)