Prosze o sprawdzenie zadania:
Szczyt wiezy jest widoczny z powierzchni ziemi pod katem 15 stopni. PO przejsciu 60 m w kierunku wiezy sztyt S jest widoczny z powierzchni ziemi pod katem 45 stopni. Uluz rownanie i oblicz wysokosc wiezy. Tg 15 stopni = 0,2679
60 m - 30 st
x m - 75 st
x = 150 m
tg 15 st =\(\displaystyle{ \frac{x}{150}}\)
0,2679 = \(\displaystyle{ \frac{x}{150}}\)
x = 40,19
sprawdzenie zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
sprawdzenie zadania
x - odległość do wieży po przejściu 60m
\(\displaystyle{ \frac{h}{x}=tg45^0 \\ \frac{h}{x}=1 \\ h=x \\ \\ \frac{h}{x+60}=tg15^0 \\ \frac{h}{h+60}=0,2679 \\ h=0,2679h+16,074 \\ 0,7321h=16,074 \\ h 21,96}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{x}=tg45^0 \\ \frac{h}{x}=1 \\ h=x \\ \\ \frac{h}{x+60}=tg15^0 \\ \frac{h}{h+60}=0,2679 \\ h=0,2679h+16,074 \\ 0,7321h=16,074 \\ h 21,96}\)