Witam!
Potrzebuje pomocy o to zadanie:
W trójkącie ABC dane są odcinki BC=30 i AC=26 i cos alpha = -5/13 Oblicz sin beta.
Sort ze bez tych symboli ale mam mało czasu.
Twierdzenie sinusów i cosinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Cos
- Podziękował: 7 razy
Twierdzenie sinusów i cosinusów
sprobowalam z jedynki trygonometrycznej i tweierdzenia sinusów
\(\displaystyle{ cos^{2}\alpha=\frac{25}{169}}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}\alpha+sin^{2}\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=1-cos^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=1-\frac{25}{169}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha= \frac{144}{169}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{12}{13}}\)
teraz tweirdzenie sinusów
\(\displaystyle{ \frac{30}{sin\alpha}= \frac{26}{sin\beta}}\)
\(\displaystyle{ 30sin\beta=24}\)
\(\displaystyle{ sin\beta= \frac{24}{30}}\)
chyba dobrze
\(\displaystyle{ cos^{2}\alpha=\frac{25}{169}}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}\alpha+sin^{2}\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=1-cos^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=1-\frac{25}{169}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha= \frac{144}{169}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{12}{13}}\)
teraz tweirdzenie sinusów
\(\displaystyle{ \frac{30}{sin\alpha}= \frac{26}{sin\beta}}\)
\(\displaystyle{ 30sin\beta=24}\)
\(\displaystyle{ sin\beta= \frac{24}{30}}\)
chyba dobrze