pomożecie rozwiązać te równania:
a) cos^4 x - sin^4 x = sin4x
b) sin ^4 x + cos^4 x = cos 4x
c) sin x + sin 3x + sin5x= 0
Dzięki za pomoc:)
Pozdrawiam
równania trygonometryczne
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
równania trygonometryczne
Wskazówki:
a)
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a+b)(a-b)}\)
jedynka trygonometryczna
b)
\(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x}\)
c)
suma sinusów \(\displaystyle{ sinx+sin5x=...}\)
a)
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a+b)(a-b)}\)
jedynka trygonometryczna
b)
\(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x}\)
c)
suma sinusów \(\displaystyle{ sinx+sin5x=...}\)