Wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
chasma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 13 lut 2008, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 2 razy

Wykres funkcji

Post autor: chasma »

Jak przekształcić cos takiego??

1. \(\displaystyle{ f(x)=cos ^{2} \frac{1}{2} x}\)

2. \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2} (sinx+cosx)}\)
Rohamos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 sty 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Wykres funkcji

Post autor: Rohamos »

Ad 1. Istnieje wzór na funkcję kąta połówkowego i wynosi on \(\displaystyle{ cos \frac{1}{2}x = \sqrt{ \frac{1-cosx}{2} }}\), więc tutaj, \(\displaystyle{ cos^{2} \frac{1}{2} x= \frac{1-cosx}{2}}\). A nad drugim myślę .
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wykres funkcji

Post autor: soku11 »

1. Latwiej skorzystac z tozsamosci:
\(\displaystyle{ \cos (2x)=2\cos ^2x-1\ \ \ \ \cos ^2x=\frac{1+\cos (2x)}{2}\\
f(x)=\frac{1+\cos x}{2}}\)


[ Dodano: 25 Marca 2008, 19:59 ]
2.
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{2}\left[\sin x+\sin ft(\frac{\pi}{2}-x\right)\right]=
\sqrt{2}\left[ 2\sin \frac{\pi}{4}\cos\left( x-\frac{\pi}{2}\rght) \right]=
2\cos\left( x-\frac{\pi}{2} \right)}\)


POZDRO
Rohamos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 sty 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Wykres funkcji

Post autor: Rohamos »

Tfu, soku11 - racja, pomyliło mi się . Powinno być \(\displaystyle{ cos ^{2} \frac{1}{2} x = \frac{1+cosx}{2}}\)
chasma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 13 lut 2008, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 2 razy

Wykres funkcji

Post autor: chasma »

Dzięki Sama sobie z tym nie mogłam poradzić
ODPOWIEDZ