Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=sinx^{2}x+cosx}\) dla x należącego do R.
a) Rozwiąż równanie dla f(x)=1 w przedziale .
b) Wyznacz największą wartość funckji f.
równanie i wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
równanie i wartość
\(\displaystyle{ f(x)=sin^2x+cosx=1-cos^2x+cosx=-cos^2x+cosx+1\\
f(x)=1 -cos^2x+cosx+1=1 -cos^2x+cosx=0 -cosx(cosx-1)=0 cosx=0 cosx=1 x=\frac{\pi}{2}\vee x=0 x=2\pi}\)
f(x)=1 -cos^2x+cosx+1=1 -cos^2x+cosx=0 -cosx(cosx-1)=0 cosx=0 cosx=1 x=\frac{\pi}{2}\vee x=0 x=2\pi}\)