Naszkicuj na ukladzie wspolrzednych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Adamusos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiem Sam
Podziękował: 27 razy

Naszkicuj na ukladzie wspolrzednych

Post autor: Adamusos »

Otoz mam pewne zadanie i niewiem jak sie za nie zabrac;/ Przedstawie tresc:

Naszkicuj w ukladzie wspolrzednych zbior punktow, ktorych spolrzedne spelniaja warunki:

\(\displaystyle{ sin(x+y)=0}\) i \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} qslant 49}\)


Moglby ktos dac pare wskazowek lub wyjasnic chociaz jak owy rysunek powinien wygladac? Bylbym bardzo wdzieczny.[/latex]
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Naszkicuj na ukladzie wspolrzednych

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ sin(x+y) = 0 x+y = k\pi \\
y = k\pi - x}\)

Czyli są to proste o wzorze danym powyżej. Drugi warunek oznaczała koło domknięte o promieniu równym 7 i środku w środku układu współrzędnych.
ODPOWIEDZ