rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Kocurka »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 2sinx=x^{2}-6x+11}\)

z góry dziękuję za pomoc =]
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

rozwiąż równanie

Post autor: robert9000 »

zbiór wartości \(\displaystyle{ 2sinx}\) jest przedział \(\displaystyle{ }\)
więc to, czemu sie równa ten \(\displaystyle{ 2sinx}\) musi byc w tym przedziale, wiec trzeba rozwiązać:
\(\displaystyle{ -2 qslant x^{2}-6x+11 qslant 2 \begin{cases} -2 qslant x^{2}-6x+11 \\ x^{2}-6x+11 qslant 2 \end{cases}}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

rozwiąż równanie

Post autor: soku11 »

Narysuj sobie lewa strone jako funkcje \(\displaystyle{ f(x)=2\sin x}\) a pozniej prawa strone jako \(\displaystyle{ g(x)=x^2-6x+11}\), to zauwazysz cos ciekawego

Odp.: brak rozwiazan.

POZDRO
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

rozwiąż równanie

Post autor: przemk20 »


\(\displaystyle{ x^2-6x+11 = (x-3)^2 + 2 q 2 q 2 \sin x \
\\
\sin x = 1 x-3 =0}\)

ODPOWIEDZ