Równanie z tg i ctg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
chasma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 13 lut 2008, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie z tg i ctg

Post autor: chasma »

Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ ctgx + tgx = \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\).

Dochodzę do takiego momentu: \(\displaystyle{ 3tg ^{2}x - 4 \sqrt{3} tgx + 3 =0}\), podstawiam zmienną \(\displaystyle{ t = tgx}\), ale nie wychodzi...
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Równanie z tg i ctg

Post autor: Crizz »

Wychodzi. Przelicz jeszcze raz, wyjdzie ci \(\displaystyle{ x= \sqrt{3} x= \frac{1}{ \sqrt{3} }}\), czyli\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{3} +k\pi x= \frac{\pi}{6} +k\pi}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie z tg i ctg

Post autor: yorgin »

Podstawiając masz:
\(\displaystyle{ 3t^2-4\sqrt{3}t+3=0\\
\Delta=12\\
t_1=\frac{\sqrt{3}}{3}\\
t_2=\sqrt{3}}\)
chasma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 13 lut 2008, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie z tg i ctg

Post autor: chasma »

Dzięki, faktycznie pomyliłam się - w liczeniu.
ODPOWIEDZ