rozwiąż równanie:
1. \(\displaystyle{ 3 ^{sin^2x}=3 ^{cos^2x}+2}\)
2. \(\displaystyle{ 4(log _{2}cosx)^2+log _{2}(1+cos2x)=3}\)
3. \(\displaystyle{ sin(pi logx)+cos(pi logx)=1}\)
4. \(\displaystyle{ ( \frac{1}{2}) ^{log ^{2} _{0,5}sinx}+(sinx) ^{log _{0,5}sinx}=1}\)
cztery równania
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 30 lis 2006, o 14:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 21 razy
cztery równania
1) \(\displaystyle{ \cos^2{x} = 1 - \sin^2{x}}\)
\(\displaystyle{ 3^{\cos^2{x}} = 3\cdot \frac{1}{3^{\sin^2{x}}}}\)
Dalej jakoś to uporządkować i mamy równania kwadratowe.
\(\displaystyle{ 3^{\cos^2{x}} = 3\cdot \frac{1}{3^{\sin^2{x}}}}\)
Dalej jakoś to uporządkować i mamy równania kwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
cztery równania
możesz mi powiedzieć skąd to się wzięło i co się stało z 2 ?Szczech pisze:1)
\(\displaystyle{ 3^{\cos^2{x}} = 3\cdot \frac{1}{3^{\sin^2{x}}}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
cztery równania
Tu masz rozwiązany ten przykład https://matematyka.pl/66991.htm
W 3 podstawić \(\displaystyle{ t=\pi\log x}\) i skorzystać ze wzorów trygonometrycznych
W 4 też można podstawić \(\displaystyle{ t=\log_{0,5}(\sin x)}\)
W 3 podstawić \(\displaystyle{ t=\pi\log x}\) i skorzystać ze wzorów trygonometrycznych
W 4 też można podstawić \(\displaystyle{ t=\log_{0,5}(\sin x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
cztery równania
a mozęsz wykonać przykłady 3 i 4 bo jak jest sinx+cosx=1 to nie wiem co dalej robicyorgin pisze:Tu masz rozwiązany ten przykład https://matematyka.pl/66991.htm
W 3 podstawić \(\displaystyle{ t=\pi\log x}\) i skorzystać ze wzorów trygonometrycznych
W 4 też można podstawić \(\displaystyle{ t=\log_{0,5}(\sin x)}\)