Dla jakich wartości parametru a równanie ma rozwiązanie:
\(\displaystyle{ sin 3x = \frac{ a^{2}-4a+1 }{a ^{2}-1 }}\)
Dla jakich wartości parametru a równanie ma rozwiązanie:
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Dla jakich wartości parametru a równanie ma rozwiązanie:
Jak wiadomo \(\displaystyle{ -1\leqslant \sin x qslant 1\\
-1\leqslant \sin 3x qslant 1\\}\)
Tak wiec aby bylo jakiekolwiek rozwiazanie to i prawa strona musi byc w tych granicach, tj:
\(\displaystyle{ -1 qslant \frac{ a^2-4a+1 }{a ^2-1 } qslant 1}\)
A to juz latwy uklad rownan do rozwiazania POZDRO
-1\leqslant \sin 3x qslant 1\\}\)
Tak wiec aby bylo jakiekolwiek rozwiazanie to i prawa strona musi byc w tych granicach, tj:
\(\displaystyle{ -1 qslant \frac{ a^2-4a+1 }{a ^2-1 } qslant 1}\)
A to juz latwy uklad rownan do rozwiazania POZDRO