\(\displaystyle{ \sin2x<\sin x}\)
Kiedyś słyszałam taką opinie ze nierówności trygonometryczne sie rozwiązuje tylko na wykresie.
a czy mozna to rozwiązać w ten sposób?
\(\displaystyle{ \sin2x-\sin x>0}\)
\(\displaystyle{ \sin x(2\cos x-1)>0}\)
rozwiąż nierówność sin2x<sinx
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
rozwiąż nierówność sin2x<sinx
\(\displaystyle{ \sin x\cdot \left(\cos x - \frac{1}{2}\right)<0}\)
Niepotrzebnie zmieniłaś znak nierówności.
Oczywiście, że można=)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Niepotrzebnie zmieniłaś znak nierówności.
Oczywiście, że można=)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
rozwiąż nierówność sin2x<sinx
Jak rozwiąże to na wykresie, w sensie że narysuję \(\displaystyle{ \sin 2x}\) i \(\displaystyle{ \sin x}\) i zaznaczę ten właściwy przedział to mi wychodzi inny niż po rozwiązaniu nierówności tym drugim sposobem... no chyba, że to to samo, ale inaczej zapisane...