Dowód - sin 2alpha
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 152 razy
Dowód - sin 2alpha
Jak to możliwe, że:
\(\displaystyle{ 2\sin * \cos = \sin 2\alpha}\)
Proszę o wyjaśnienie i jakiś dowód.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Maks
\(\displaystyle{ 2\sin * \cos = \sin 2\alpha}\)
Proszę o wyjaśnienie i jakiś dowód.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Maks
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Dowód - sin 2alpha
To ja może napiszę krótki dowód. Narysuj sobie trójkąt równoramienny o długości ramienia a i kącie \(\displaystyle{ 2\alpha}\) między ramionami. Niech h będzie wysokością opuszczoną na podstawę (jest ona też dwusieczną danego kąta), a \(\displaystyle{ h_2}\) wysokością opuszczoną na ramię. Długość podstawy jest równa:
\(\displaystyle{ b = 2a sin\alpha}\)
Wysokość h:
\(\displaystyle{ h = a cos\alpha}\)
Druga wysokość:
\(\displaystyle{ h_2 = a sin2\alpha}\)
Możemy zapisać wzór na pole tego trójkąta na dwa sposoby:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} b h = \frac{1}{2} ah_2 \\
bh = ah_2 \\
2asin\alpha cos\alpha = a sin2\alpha \\
sin2\alpha = 2sin\alpha cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ b = 2a sin\alpha}\)
Wysokość h:
\(\displaystyle{ h = a cos\alpha}\)
Druga wysokość:
\(\displaystyle{ h_2 = a sin2\alpha}\)
Możemy zapisać wzór na pole tego trójkąta na dwa sposoby:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} b h = \frac{1}{2} ah_2 \\
bh = ah_2 \\
2asin\alpha cos\alpha = a sin2\alpha \\
sin2\alpha = 2sin\alpha cos\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Inf@EAIiE@AGH@KRK
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Dowód - sin 2alpha
Teraz jeszcze uogólnij dowód na każdą wartość \(\displaystyle{ \alpha}\), bo jak na razie zrobiłeś go tylko dla \(\displaystyle{ \alpha ft(0, {\pi \over 4}\right)}\)
Nie jest to trudne, ale gwoli ścisłości...
Nie jest to trudne, ale gwoli ścisłości...
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Dowód - sin 2alpha
No to można w układzie współrzędnych. Punkt oddalony od środka układu o r ma współrzędne (x,y) i \(\displaystyle{ \frac{y}{r} = sin\alpha}\)
Robimy obrót o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
Współrzędne wyglądają tak:
\(\displaystyle{ x' = xcos\alpha - ysin\alpha \\
y' = xsin\alpha + ycos\alpha}\)
Mamy też:
\(\displaystyle{ sin2\alpha = \frac{y'}{r} = \frac{x}{r} sin\alpha + \frac{y}{r} cos\alpha = cos\alpha sin\alpha + sin\alpha cos\alpha = 2sin\alpha cos\alpha}\)
Robimy obrót o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
Współrzędne wyglądają tak:
\(\displaystyle{ x' = xcos\alpha - ysin\alpha \\
y' = xsin\alpha + ycos\alpha}\)
Mamy też:
\(\displaystyle{ sin2\alpha = \frac{y'}{r} = \frac{x}{r} sin\alpha + \frac{y}{r} cos\alpha = cos\alpha sin\alpha + sin\alpha cos\alpha = 2sin\alpha cos\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 152 razy
Dowód - sin 2alpha
Przy okazji - proszę o arytmetyczne wyprowadzenie wzoru:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)=\sin \cos \beta+\cos \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)=\sin \cos \beta+\cos \sin \beta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 152 razy
Dowód - sin 2alpha
Mam tu na myśli przedstawienie za pomocą innych tożsamości trygonometrycznych, a nie jak np. na rysunku obok na