kat nachylenia do osi OX
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
kat nachylenia do osi OX
Kat \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem nachylenia prostej \(\displaystyle{ x- \sqrt{3}y +1=0}\) do osi OX. Oblicz \(\displaystyle{ sin\alpha + cos^{2}\alpha}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
kat nachylenia do osi OX
\(\displaystyle{ x- \sqrt{3}y +1=0 \\
\sqrt{3}y=x+1 \qquad |\cdot \frac{\sqrt{3}}{3} \\
y=\frac{\sqrt{3}}{3}x+\frac{\sqrt{3}}{3} \\
tg = \frac{\sqrt{3}}{3} = 30^\circ \\ \\
= 30^\circ \\
\sin\alpha + cos^{2}\alpha = \sin 30^\circ + \cos^2 30^\circ = \frac{1}{2} + ft( \frac{\sqrt{3}}{2} \right)^2 = \frac{1}{2} + \frac{3}{4} = \frac{5}{4}}\)
\sqrt{3}y=x+1 \qquad |\cdot \frac{\sqrt{3}}{3} \\
y=\frac{\sqrt{3}}{3}x+\frac{\sqrt{3}}{3} \\
tg = \frac{\sqrt{3}}{3} = 30^\circ \\ \\
= 30^\circ \\
\sin\alpha + cos^{2}\alpha = \sin 30^\circ + \cos^2 30^\circ = \frac{1}{2} + ft( \frac{\sqrt{3}}{2} \right)^2 = \frac{1}{2} + \frac{3}{4} = \frac{5}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2008, o 17:54 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
kat nachylenia do osi OX
przekształcamy równanie prostej do postaci kierunkowej y=ax+b,
pamietamy ze \(\displaystyle{ a=tg}\)alfa
\(\displaystyle{ \sqrt{3}y=x+1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{x+1}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{\sqrt{3}}{3}x+\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}=tg\alfa}\)
alfa=30 stopni
pamietamy ze \(\displaystyle{ a=tg}\)alfa
\(\displaystyle{ \sqrt{3}y=x+1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{x+1}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{\sqrt{3}}{3}x+\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}=tg\alfa}\)
alfa=30 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 30 lis 2006, o 14:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 21 razy
kat nachylenia do osi OX
Wystarczy nieco przekształcić wzór na prostą:
\(\displaystyle{ y=x\frac{\sqrt{3}}{3} + \frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Widać, że współczynnik kierunkowy:
\(\displaystyle{ a=\frac{\sqrt{3}}{3}=\tg{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{6}}\)
Dalej już chyba prosto...
\(\displaystyle{ y=x\frac{\sqrt{3}}{3} + \frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Widać, że współczynnik kierunkowy:
\(\displaystyle{ a=\frac{\sqrt{3}}{3}=\tg{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{6}}\)
Dalej już chyba prosto...