Iloczyn cosinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
karon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2008, o 23:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olsztyn

Iloczyn cosinusów

Post autor: karon »

Oblicz:

\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{7} \cos \frac{2\pi}{7} \cos \frac{3\pi}{7}}\)

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Iloczyn cosinusów

Post autor: mol_ksiazkowy »

pomnozyc i podzieleic przez w. a potem zwinac
\(\displaystyle{ w=sin(\frac{\pi}{7})}\)
karon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2008, o 23:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olsztyn

Iloczyn cosinusów

Post autor: karon »

Dzięki, z tą wskazówką łatwo poszło Jeszcze raz dzięki.
ODPOWIEDZ