\(\displaystyle{ arcsin(\cos \frac{177}{5}\pi)}\)
właściwie to chciałem się tylko dowiedzieć jaki Wam wyszedł wynik bo mi \(\displaystyle{ \frac{1}{5}pi}\)? Czy dobrze?
Podaj wartość kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Podaj wartość kąta
\(\displaystyle{ \arcsin (\cos \frac{177}{5})=\arcsin(35\pi+\frac{2\pi}{5})=\arcsin (\cos (\pi+\frac{2\pi}{5}))=\arcsin (-\cos \frac{2\pi}{5})=arcsin(\frac{1-\sqrt{5}}{4})}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Podaj wartość kąta
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{10}}\)
bo
\(\displaystyle{ \cos \frac{177\pi}{5}=\sin ft(\frac{\pi}{2}-\frac{177\pi}{5}\right)=}\)
po zastosowaniu wzorów redukcyjnych itp \(\displaystyle{ =-\sin\frac{\pi}{10}}\)
bo
\(\displaystyle{ \cos \frac{177\pi}{5}=\sin ft(\frac{\pi}{2}-\frac{177\pi}{5}\right)=}\)
po zastosowaniu wzorów redukcyjnych itp \(\displaystyle{ =-\sin\frac{\pi}{10}}\)