Rozwiaż równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{|x| \hbox}}\) \(\displaystyle{ + cos\frac{x-|x| \hbox}{2} = 0}\)
W pierwszym przypadku wyjdzie sprzecznosc, a w drugim, po wykluczeniu z dziedziny \(\displaystyle{ x = 2/Pi}\) ?
Równanie z bezwględną
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 15 razy
Równanie z bezwględną
1. Dla \(\displaystyle{ x qslant 0}\)
\(\displaystyle{ 1+cos(0)=0}\)
\(\displaystyle{ cos(0)=-1}\)
Sprzeczność.
2. Dla \(\displaystyle{ x k \mathbb{C ^{-} }}\)
\(\displaystyle{ 1+cos(0)=0}\)
\(\displaystyle{ cos(0)=-1}\)
Sprzeczność.
2. Dla \(\displaystyle{ x k \mathbb{C ^{-} }}\)