Sprawdź tożsamość trygonometryczną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pmajster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 14 lut 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: M.
Podziękował: 6 razy

Sprawdź tożsamość trygonometryczną

Post autor: pmajster »

Sprawdź tożsamość trygonometryczną
\(\displaystyle{ tg ^{2} x-sin ^{2} x=tg ^{2}xsin ^{2}x}\)
garb1300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 76 razy

Sprawdź tożsamość trygonometryczną

Post autor: garb1300 »

\(\displaystyle{ tg ^{2} x-sin ^{2} x= \frac{sin ^{2}x}{cos ^{2} x} -sin ^{2} x= \frac{sin ^{2}x-sin ^{2}xcos ^{2} x}{cos ^{2} x} = \frac{sin ^{2}x(1-cos ^{2} x)}{cos ^{2} x}=tg ^{2} x sin ^{2} x}\)
c.n.d.
ODPOWIEDZ