arctan(tanx)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jarusss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2005, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:

arctan(tanx)

Post autor: jarusss »

No właśnie... czemu roowna się wyrażenie arctan(tanx) ??
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

arctan(tanx)

Post autor: arigo »

x
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

arctan(tanx)

Post autor: g »

no nie tak do konca. \(\displaystyle{ \arctan (\tan x) = x - 2 k \pi \text{ dla } x ( (2k-1) \pi , (2k+1) \pi ), \text{ przy czym } k \mathbb{Z}}\)
ODPOWIEDZ