witam wszystkich matematyków i proszę o pomoc
dostałem zadania które muszę rozwiązać jak najszybciej gdyż czeka mnie z tego sprawdzian a nie bardzo potrafię sobie z nimi poradzić. proszę o pomoc i dziękuję
1) oblicz \(\displaystyle{ \frac{-37}{6} pi}\) (trzeba podac wartość z tabelki np. sin90 = 1)
2) oblicz \(\displaystyle{ \frac{10}{3} pi}\) (j.w.)
3) oblicz sin75 - cos300 (j.w.)
4) rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ 2cos(2x- \frac{pi}{2})=- \sqrt{3}}\)
5 rozwiąż nierówność: \(\displaystyle{ 2cos ^{2}2x qslant 1}\)
Temat! Lorek
Oblicz wartośc funkcji/ rozwiąż równania
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków
Oblicz wartośc funkcji/ rozwiąż równania
Ostatnio zmieniony 27 mar 2008, o 18:22 przez kozielek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Oblicz wartośc funkcji/ rozwiąż równania
3)\(\displaystyle{ sin75 - cos300 = 0,966 - cos(360 - 60) = 0,966 - cos60 = 0,966 - 0,5 = 0,466}\)
4)\(\displaystyle{ 2cos(2x- \frac{pi}{2})=- \sqrt{3} /:2}\)
\(\displaystyle{ cos(2x- \frac{pi}{2})=- \frac{\sqrt3}{2}}\)
\(\displaystyle{ u = 2x- \frac{pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ cosu =- \frac{\sqrt3}{2}}\)
\(\displaystyle{ u _{0} =- \frac{pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ 2x _{1}- \frac{pi}{2} = - \frac{pi}{6} + 2kpi /:2}\)
\(\displaystyle{ 2x _{2}- \frac{pi}{2} = \frac{pi}{6} + 2kpi /:2}\)
\(\displaystyle{ x _{1}- \frac{pi}{4} = - \frac{pi}{12} + kpi}\)
\(\displaystyle{ x _{2}- \frac{pi}{4} = \frac{pi}{12} + kpi}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{pi}{6} + kpi}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{pi}{3} + kpi}\)
5) \(\displaystyle{ 2cos ^{2}2x qslant 1 /:2}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2}2x qslant \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos2x qslant \frac{\sqrt2}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2kpi + \frac{pi}{4} qslant 2x qslant \frac{3pi}{4} + 2kpi}\)
\(\displaystyle{ kpi + \frac{pi}{8} qslant x qslant \frac{3pi}{8} + kpi}\)
4)\(\displaystyle{ 2cos(2x- \frac{pi}{2})=- \sqrt{3} /:2}\)
\(\displaystyle{ cos(2x- \frac{pi}{2})=- \frac{\sqrt3}{2}}\)
\(\displaystyle{ u = 2x- \frac{pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ cosu =- \frac{\sqrt3}{2}}\)
\(\displaystyle{ u _{0} =- \frac{pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ 2x _{1}- \frac{pi}{2} = - \frac{pi}{6} + 2kpi /:2}\)
\(\displaystyle{ 2x _{2}- \frac{pi}{2} = \frac{pi}{6} + 2kpi /:2}\)
\(\displaystyle{ x _{1}- \frac{pi}{4} = - \frac{pi}{12} + kpi}\)
\(\displaystyle{ x _{2}- \frac{pi}{4} = \frac{pi}{12} + kpi}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{pi}{6} + kpi}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{pi}{3} + kpi}\)
5) \(\displaystyle{ 2cos ^{2}2x qslant 1 /:2}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2}2x qslant \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos2x qslant \frac{\sqrt2}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2kpi + \frac{pi}{4} qslant 2x qslant \frac{3pi}{4} + 2kpi}\)
\(\displaystyle{ kpi + \frac{pi}{8} qslant x qslant \frac{3pi}{8} + kpi}\)