Witam!
Mój pierwszy post na forum, pewnie dużo takowych jest...
Więc mam problem z dwoma równaniami, a mianowicie:
\(\displaystyle{ | tan |x|| = 2}\)
\(\displaystyle{ 2 cotx = 3 cosx}\)
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
Dwa równania trygonometryczne
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Dwa równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2\cot x = 3\cos x}\)
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x}{\sin x} = 3\cos x}\)
\(\displaystyle{ 2\cos x =3\cos x \sin x}\)
\(\displaystyle{ 2\cos x - 3 \cos x \sin x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x(2-3\sin x) =0}\)
\(\displaystyle{ \cos x = 0 \sin x =\frac{2}{3} \sin x 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x}{\sin x} = 3\cos x}\)
\(\displaystyle{ 2\cos x =3\cos x \sin x}\)
\(\displaystyle{ 2\cos x - 3 \cos x \sin x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x(2-3\sin x) =0}\)
\(\displaystyle{ \cos x = 0 \sin x =\frac{2}{3} \sin x 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Dwa równania trygonometryczne
Dzięki wielkie Piotrek!
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś pomógł mi jeszcze w tym:
\(\displaystyle{ | tan |x|| = 2}\)
Pozdrawiam!
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś pomógł mi jeszcze w tym:
\(\displaystyle{ | tan |x|| = 2}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 16 lis 2007, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stamtąd
- Pomógł: 2 razy
Dwa równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ tg|x| = 2 tg|x|=-2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} tgx = 2 x qslant 0 \\ \\ tg(-x)=2 x \begin{cases} tgx=-2 x qslant 0 \\ \\ tg(-x) = -2 x x qslant 0 \\ \\ tgx=-2 x \begin{cases} tgx=-2 x qslant 0 \\ \\ tgx = 2 x tgx=-2) cosx 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} tgx = 2 x qslant 0 \\ \\ tg(-x)=2 x \begin{cases} tgx=-2 x qslant 0 \\ \\ tg(-x) = -2 x x qslant 0 \\ \\ tgx=-2 x \begin{cases} tgx=-2 x qslant 0 \\ \\ tgx = 2 x tgx=-2) cosx 0}\)