Najwieksza wartosc.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomo88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 27 paź 2007, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Tarnowa
Podziękował: 12 razy

Najwieksza wartosc.

Post autor: tomo88 »

Jest takie zadanie które nie wiem jak zrobic

Dana jest funkcja f(x)= sin^2x +cosx , dla wszystkich x

Wyznacz jajwieksza wartosc funkcji f.



Pozdro
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Najwieksza wartosc.

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ sin^2x=1-cos^2\\
f(x)=-cos^2x+cosx+1}\)

czyli mamy do znalezienia największą wartośc funkcji kwadratowej
ODPOWIEDZ