Sprawdź tożsamość:
\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha+\sin 3\alpha+\sin 5\alpha}{\cos\alpha+\cos 3\alpha+\cos 5\alpha}=\tan 3\alpha}\)
Za wszElkie rozwiązania wielkie ThX.
Tożsamość
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Tożsamość
\(\displaystyle{ L = \frac{\sin\alpha+\sin 3\alpha+\sin 5\alpha}{\cos\alpha+\cos 3\alpha+\cos 5\alpha} = \frac{\sin 5\alpha+ \sin +\sin 3\alpha}{\cos 5\alpha+\cos + \cos 3\alpha} = \frac{2\sin 3\alpha\cos 2\alpha+\sin 3\alpha}{2\cos 3\alpha\cos 2\alpha+ \cos 3\alpha} = \\
\frac{\sin 3\alpha}{\cos 3\alpha} \frac{2\cos 2\alpha+1}{2\cos 2\alpha+1} \tan 3\alpha}\)
edit: poprawka
wyjaśnienie: patrz niżej - post Sylwka
\frac{\sin 3\alpha}{\cos 3\alpha} \frac{2\cos 2\alpha+1}{2\cos 2\alpha+1} \tan 3\alpha}\)
edit: poprawka
wyjaśnienie: patrz niżej - post Sylwka
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, o 19:35 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Tożsamość
No właśnie tu masz bardzo duży błąd. To nie jest tożsamość, ponieważ dziedziny bo obu stronach się nie zgadzają. Lewa strona powyższej równości nie jest określona przy \(\displaystyle{ \cos 2\alpha = -\frac{1}{2}}\), a prawa czasem jest (trzeba to dokładnie przeanalizować).Szemek pisze:przy odpowiednich założeniach