Równanie trygonometryczne z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
JustaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 20 maja 2007, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: JustaK »

Dane jest równanie postaci (cosx-1)(cosx+p+1)=0, gdzie \(\displaystyle{ p\in R}\) jest parametrem.
a) Dla p=-1 wypisz wszystkie rozwiązania tego równania należące do przedziału .
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których dane równanie ma w przedziale \(\displaystyle{ }\) trzy różne rozwiązania.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: lukasz1804 »

a) Dla \(\displaystyle{ p=-1}\) mamy \(\displaystyle{ \cos x-1=0}\) lub \(\displaystyle{ \cos x=0}\), czyli w przedziale \(\displaystyle{ }\) mamy dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x=0}\) oraz \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\)
b) Ponieważ zbiorem wartości funkcji kosinus jest przedział i równanie ma mieć różne pierwiastki, to \(\displaystyle{ p+1\neq -1}\) (w przeciwnym razie równanie miałoby jeden pierwiastek x=0), więc warunki zadania spełniają te wartości parametru, dla których \(\displaystyle{ p+1\in(-1,1>}\), tj. \(\displaystyle{ p\in(-2,0>}\).
ODPOWIEDZ