tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
nina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 3 razy

tożsamość

Post autor: nina90 »

udowodnić ze poniższe równianie NIE JEST tożsamościowe
\(\displaystyle{ cosx sinx = cos(sinx)}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

tożsamość

Post autor: Wasilewski »

Na przykład sprawdzenie dla x = 0:
\(\displaystyle{ cos0\cdot sin 0 = 1\cdot 0 = 0 \\
cos(sin0) = cos0 = 1 0}\)
Awatar użytkownika
nina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 3 razy

tożsamość

Post autor: nina90 »

ale ???

\(\displaystyle{ cos(sin0 ^{0} )}\) najpierw w tym nawiasie liczę sinus z "zera stopni" i to jest 0., a teraz cos 0 ale tu już nie mam stopni czy to jest jakas różnica ??
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

tożsamość

Post autor: Wasilewski »

Z tego co mi wiadomo to kąty podaje się w radianach, a nie stopniach. A radian jest jednostką bezwymiarową.
ODPOWIEDZ