Trójkąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wojtek6214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 187 razy
Pomógł: 1 raz

Trójkąt

Post autor: wojtek6214 »

Otóż mam pytanie ile wynosi sinus120?
czy można to tak zrobić: sin120= sin90 + sin30 = \(\displaystyle{ 1 \frac{1}{2}}\) ?

Bo mam zadanie , że są dwa boki i kąt między nimi wynosi 120 stopni i muszę pole i trzeci bok obliczyć.
I chę obliczyć pole ze wzoru z bokami i kątem między nimi a potem mając pole i dwa boli oblicze bok trzeci.
Awatar użytkownika
SK8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 29 sie 2007, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 36 razy

Trójkąt

Post autor: SK8 »

dobrze zacząłeś. potrzebujesz wzoru redukcyjnego.
\(\displaystyle{ sin120=sin(90+30)=cos30=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
wojtek6214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 187 razy
Pomógł: 1 raz

Trójkąt

Post autor: wojtek6214 »

Spoko danke Jeszcze nie miałem tych wzorów ;p

[ Dodano: 13 Marca 2008, 16:27 ]
Można to też zrobić z funkcji podwojonego kąta, gdzie
\(\displaystyle{ L=60}\)
\(\displaystyle{ sin2L=2sinL cosL=2 \frac{ \sqrt{3} }{2} \frac{1}{2} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Awatar użytkownika
SK8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 29 sie 2007, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 36 razy

Trójkąt

Post autor: SK8 »

no:P
można też z symetrii ramion jak miałeś funkcje tryg dowolnego kąta.
bo kąt 60 jest symetryczny względem OY do kąta 120 więc sin60=sin120
ODPOWIEDZ