Oblicz sume wszystkich rozwiązań równania \(\displaystyle{ sin3x=ctg\frac{25}{2}\pi}\),
które spełniają nierówność \(\displaystyle{ |x-5\pi|\leq5\pi}\)
suma pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
suma pierwiastków
pokaż ile rozwiązałeś,
przecież najpierw nalezy zostosować wzory redukcyjne
rozwiązać nierówność
i później najwygodniej obie rzeczy połączyć na wykresie i poszukać pierwiastków w odpowiednim przedziale...
przecież najpierw nalezy zostosować wzory redukcyjne
rozwiązać nierówność
i później najwygodniej obie rzeczy połączyć na wykresie i poszukać pierwiastków w odpowiednim przedziale...
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
suma pierwiastków
po rozwiązaniu równania wyszło
\(\displaystyle{ x=\frac{k}{3}\pi}\) k- całkowite
ok juz rozwiązałem
\(\displaystyle{ x=\frac{k}{3}\pi}\) k- całkowite
ok juz rozwiązałem
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
suma pierwiastków
\(\displaystyle{ |x-5\pi|\leq 5\pi \\
-5\pi q x-5\pi q 5\pi \\
0 q x q 10\pi}\)
do policzenia sumy pierwiastków wykorzystałbym wzór na sumę n-początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
\(\displaystyle{ a_1=0 \qquad r=\frac{\pi}{3} \qquad a_n=10\pi}\)
tak chyba będzie najszybciej
-5\pi q x-5\pi q 5\pi \\
0 q x q 10\pi}\)
do policzenia sumy pierwiastków wykorzystałbym wzór na sumę n-początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
\(\displaystyle{ a_1=0 \qquad r=\frac{\pi}{3} \qquad a_n=10\pi}\)
tak chyba będzie najszybciej
suma pierwiastków
Odnawiam temat, bo również dane mi jest rozwiązać to zadanie . Pytanie moje brzmi, przedział, który wyliczyliśmy \(\displaystyle{ 0 \le x \le 10 \pi}\) to zbiór rozwiązań dla rówanania sin3x... czy dziedzina? I skąd wiemy, że \(\displaystyle{ a _{n}=10 \pi}\) ??? Dlaczego? Proszę o pomoc.