witam!
bardzo bym prosiła o nakierowanie mnie tylko jak mogę rozpocząć rozwiązywanie takich równań:
\(\displaystyle{ 2\cos x + 3=4\cos\frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x\cdot \tan x=1}\)
Równania trygonometryczne
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Równania trygonometryczne
1) Podstaw za x/2= α wtedy r-nie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ 2\cos 2\alpha+3=4\cos\alpha\\4\cos^2\alpha-4\cos\alpha+1=0}\)
Dalej podstawienie \(\displaystyle{ \cos\alpha=t}\), gdzie \(\displaystyle{ t\in\}\)
1) korzystasz ze znanych tożsamości na sin2x i tgx
\(\displaystyle{ 2\cos 2\alpha+3=4\cos\alpha\\4\cos^2\alpha-4\cos\alpha+1=0}\)
Dalej podstawienie \(\displaystyle{ \cos\alpha=t}\), gdzie \(\displaystyle{ t\in\}\)
1) korzystasz ze znanych tożsamości na sin2x i tgx