Potrzebuje przedstawic \(\displaystyle{ \frac{cosx}{cosy}}\) jako funkcję \(\displaystyle{ \frac{sinx}{siny}}\). Byłbym strasznie wdzięczny za jakby się komuś udało bo ja na różne strony próbowałem i jakoś nic nie chciało wyjść.
Z góry dzięki
funkcja od nowej zmiennej
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
funkcja od nowej zmiennej
Możesz dokładniej sprecyzować swój problem...? Nie rozumiem o co Ci chodzi:
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
funkcja od nowej zmiennej
chodzi o to, zeby znalezc taka \(\displaystyle{ f}\), zeby \(\displaystyle{ f \left( {\sin x \over \sin y} \right) \equiv {\cos x \over \cos y}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Re: funkcja od nowej zmiennej
Wiem, że to archeo, ale posta odkopał mol_ksiazkowy, a odpowiedzi nie ma.
Taka funkcja nie istnieje.
Kładąc `y=x` dostajemy `f(1)=1`, a kładąc `y=\pi -x` dostajemy `f(1)=-1`.
Odpowiedź pozostaje negatywna także wtedy, gdy ograniczymy zakres do `x,y\in (0,\pi/2)`.
Wstawiając `y=\pi/2-x` dostajemy `f(\tan x)=\cot x`, czyli `f(t)=1/t`. Ale `\cos x/\cos y \ne \sin y/\sin x`
Taka funkcja nie istnieje.
Kładąc `y=x` dostajemy `f(1)=1`, a kładąc `y=\pi -x` dostajemy `f(1)=-1`.
Odpowiedź pozostaje negatywna także wtedy, gdy ograniczymy zakres do `x,y\in (0,\pi/2)`.
Wstawiając `y=\pi/2-x` dostajemy `f(\tan x)=\cot x`, czyli `f(t)=1/t`. Ale `\cos x/\cos y \ne \sin y/\sin x`