\(\displaystyle{ tgx=- \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ x (\ \frac{\pi}{2}, \pi)}\)
Obliczyć sin, cos i ctg. Ctg mam. Co dalej?
Ćwiartki-obliczanie funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
Ćwiartki-obliczanie funkcji
Wyszedł mi dobry wynik cosinusa, tylko ze zmienionym znakiem. Wynika to z tego, że x należy do II ćwiartki. Jak to poprawnie zapisać, żeby wynik był ujemny?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Ćwiartki-obliczanie funkcji
z jedynki trygonometrycznej powinny Ci wyjść dwa wyniki, jeden dodatni, a drugi ujemny
wiedząc, że \(\displaystyle{ x}\) należy do II ćwiartki -> cosinus jest ujemny...
wiedząc, że \(\displaystyle{ x}\) należy do II ćwiartki -> cosinus jest ujemny...